OBCHODUJETE S TRETÍMI KRAJINAMI? VIETE, ŽE MÁTE MOŽNOSŤ PRIPOMIENKOVAŤ ICH TECHNICKÉ PREDPISY TÝKAJÚCE SA POŽIADAVIEK NA VÝROBKY?

Dohoda o technických prekážkach obchodu umožňuje členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO) oboznámiť sa s novými technickými predpismi a postupmi posudzovania zhody, pričom základným predpokladom jej fungovania je plnenie povinností zo strany členov WTO a dodržiavanie zásad transparentnosti. V tejto oblasti zohrávajú dôležitú úlohu národné informačné strediská, ktoré sú povinné zodpovedať všetky primerané otázky ostatných členov a zainteresovaných strán týkajúce sa navrhovaných alebo prijatých technických predpisov alebo postupov posudzovania zhody, a ktoré sú tiež zodpovedné za sprostredkovanie pripomienok k oznámeniam k notifikáciám ostatných členov WTO.

Dohoda teda nielen vymedzuje informačné a oznamovacie povinnosti členov, ale určuje aj právo vstupovať do procesu prípravy právnych úprav iných členov, ak majú významný vplyv na obchod.

Cieľom Dohody TBT WTO a Dohody SPS WTO je zabezpečiť, aby technické predpisy, technické normy a postupy posudzovania zhody neboli pripravované, prijímané alebo uplatňované s úmyslom vytvárať zbytočné prekážky v medzinárodnom obchode. Dohoda TBT WTO sa vzťahuje na všetky priemyselné a poľnohospodárske výrobky. Dohoda SPS WTO sa vzťahuje na sanitárne a fytosanitárne opatrenia, ktoré môžu priamo alebo nepriamo vplývať na medzinárodný obchod.

Všetky oznámenia Informačného strediska WTO zriadeného na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS SR) o notifikáciách členov Dohody o technických prekážkach obchodu a Dohody o uplatňovaní sanitárnych a fytosanitárnych opatrení WTO sú zverejňované na webovom sídle ÚNMS SR v pravidelných týždňových intervaloch.