VYDALI SME NOVÚ ODBORNÚ METODIKU A ODBORNÚ ŠTÚDIU

S cieľom podporiť organizácie verejnej správy v snahe o zvyšovanie kvality a poskytnúť im ďalšie informácie, ktoré im môžu byť nápomocné pri trvalom zlepšovaní, boli vydané ďalšie dva odborné materiály.

Jedným z nich je odborná metodika Implementácia systémov manažérstva v organizáciách verejnej správy (PDF, 5,5 MB). Jej cieľom je pomôcť lepšiemu pochopeniu noriem systémov manažérstva a ich implementácie do organizácie. Ponúka usmernenie a odporúčania pre efektívne implementovanie požiadaviek noriem systémov manažérstva v organizáciách verejnej správy, ako aj jednotný „jazyk“ systému manažérstva pre organizácie verejnej správy

V metodike sa predstavujú viaceré normy systémov manažérstva s potenciálom využitia pre organizácie verejnej správy. Podrobnejšie sú však uvedené príklady aplikovania požiadaviek troch konkrétnych noriem, ktoré boli vybrané nielen pre svoju aktuálnosť aj pre oblasť verejnej správy, ale aj pre svoju rôznorodosť, ktorá umožňuje poukázať na rozdielnosť prístupov k aplikovaniu požiadaviek do organizácie verejnej správy.

Druhá odborná štúdia má názov Aplikačné problémy pri implementácii modelu CAF v organizáciách verejnej správy (PDF, 3,5 MB). Ako vyplýva z názvu, táto štúdia sa venuje problémom a kritickým oblastiam pri implementácii modelu CAF ako nástroja komplexného manažérstva kvality. Prax ukazuje, že organizácie verejnej správy, ktoré implementujú model CAF, najmä tie, ktoré implementáciou prechádzajú prvýkrát, sa často stretávajú s určitými aplikačnými problémami, ktoré sú viac menej totožné vo všetkých typoch organizácií a objavujú sa pravidelne. Práve najčastejšie sa opakujúce problematické časti sú identifikované v tejto odbornej štúdii. Identifikáciou týchto problémov sa snažíme pomôcť ich predchádzaniu.