ENVIRONMENT, EKONOMIKA A UDRŽATEĽNOSŤ

Od 1. apríla 2023 poskytuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) svojím obsahom dve úplne nové STN v štátnom jazyku z oblasti systémov environmentálneho manažérstva. Poskytujú základné pojmy, koncepty, usmernenia a príklady súvisiace s posudzovaním a hodnotením environmentálnych nákladov a prínosov a peňažným ohodnocovaním environmentálnych vplyvov a súvisiacich environmentálnych aspektov organizácie.

Obe STN spolu súvisia. Pomôžu organizáciám robiť informované rozhodnutia tak, aby boli ekonomicky a environmentálne udržateľné.

Martin Baxter, predseda subkomisie SC 1 Systémy environmentálneho manažérstva technickej komisie ISO/TC 207 Environmentálne manažérstvo, v ktorej boli normy ISO vypracované, hovorí: „Udržateľnosť je o zachovaní ľudského blahobytu pre súčasné a budúce generácie. A blahobyt je úzko spojený s ekonomikou, kde prírodný kapitál zohráva rozhodujúcu úlohu pre budúcnosť."

STN EN ISO 14007 umožní organizáciám určovať ako i zdokumentovať náklady a prínosy spojené s ich environmentálnymi aspektmi, vplyvmi a závislosťami od prírodných zdrojov. Takisto pre organizácie poskytuje usmernenia ako vykonávať analýzy nákladov a výnosov pre rôzne environmentálne situácie. Použitie tohto dokumentu môže pomôcť organizácii manažovať jej environmentálne závislosti a zmierniť jej environmentálne vplyvy.

STN EN ISO 14008 opisuje metódy peňažného ohodnocovania environmentálnych aspektov, vplyvov a poskytuje základné údaje, ktoré sú súčasťou takýchto analýz nákladov a výnosov. Tento dokument je určený všetkým organizáciám, ktoré chcú vykonať štúdie peňažného ohodnocovania alebo preskúmať, zhrnúť alebo využiť ich výsledky.