VALNÉ ZHROMAŽDENIA CEN A CENELEC 2023Institut za standardizaciju Srbije (ISS) hostí tento rok v dňoch od 20. júna do 22. júna výročné zasadnutia európskych normalizačných organizácií CEN a CENELEC v Belehrade.

Slovenská delegácia vedená predsedníčkou ÚNMS SR Katarínou Surmíkovou Tatranskou, MBA spolu so zástupcami 34 národných normalizačných organizácií, ktoré sú členmi CEN a zástupcami 34 národných komitétov, ktorí sú členmi CENELEC a zástupcami Európskej komisie, EFTA a ďalších európskych a medzinárodných partnerov sa zúčastňuje diskusií a zasadaní, ktoré pomáhajú zlepšiť európsky normalizačný systém.

Medzi hlavné témy, ktoré v normalizačnej komunite tento rok rezonujú je príprava európskeho normalizačného systému na budúce výzvy, návrh rozpočtu oboch organizácií a členských poplatkov, projekty členov a CEN a CENELEC, ktoré sa týkajú Stratégie 2030 a osobitne digitálnej transformácie. Po prvýkrát sú súčasťou slovenskej delegácie aj naši mladí profesionáli Mária Solmošiová a Ján Filip Kotora, ktorí boli na zasadnutia Valných zhromaždení vybraní na YP Summer Campe v Moravanoch nad Váhom.

Účasť mladých profesionálov aj na medzinárodných zasadnutiach je súčasťou iniciatívy ÚNMS SR „Next Generation“ s cieľom pripraviť budúcich lídrov aktívne participujúcich na riešeniach z oblasti technickej normalizácie. Účasť mladých profesionálov na zasadnutiach finančne podporila Nadácia Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.