PREHĽAD ČINNOSTÍ NÁRODNÉHO KOREŠPONDENTA MODELU CAF

Národným korešpondentom modelu CAF za Slovenskú republiku je zástupca Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR), ktorý na rozvoji a šírení modelu CAF pracuje s ďalšími európskymi kolegami. Najdôležitejšie činnosti národného korešpondenta modelu CAF za 1. polrok 2023.

Uverejnenie štúdie OECD

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v apríli 2023 ukončila svoju prácu na projekte, v rámci ktorého bola vydaná štúdia s názvom Posilnenie odolnosti verejnej správy po kríze COVID-19. Cieľom štúdie je pomôcť organizáciám verejnej správy pripraviť sa na budúce krízy a to využitím skúseností, ktoré organizácie nadobudli pri zvládnutí nepredvídateľnej situácie spojenej s pandémiou COVID-19. Slovenská republika poskytovala OECD svoju súčinnosť počas celého priebehu projektu, ako aj po jeho skončení, a to šírením výsledkov a hlavných odporúčaní, ktoré experti OECD na základe analýzy vypracovali. Štúdia OECD je zverejnená na webovom sídle CAF centra.

Uverejnenie štúdie Dobrá správa vecí verejných v európskych krajinách

V záujme šíriť informácie a zvyšovať povedomie o kvalite fungovania organizácií verejnej správy zdieľajú národní korešpondenti modelu CAF medzi sebou dôležité poznatky, o ktorých následne informujú aj odbornú verejnosť vo svojich krajinách. Na webovom sídle CAF centra bola preto uverejnená štúdiu Dobrá správa vecí verejných v európskych krajinách, ktorá bola vypracovaná v rámci predsedníctva Švédska v Rade EÚ. Švédska agentúra pre verejnú správu, ktorá štúdiu pripravovala, uskutočnila na túto tému prieskum medzi členskými krajinami siete EUPAN. Na základe uskutočneného prieskumu a analýzy boli identifikované základné problémy súvisiace s propagáciou hodnôt a princípov verejnej správy.

Finalizácia príručky CAF Education 2023

Vzdelávacie inštitúcie majú v snahe o zlepšovanie kvality organizácií svoje špecifické potreby, na ktoré skupina národných korešpondentov reaguje aktualizovaním príručky CAF Education. Jej revízii sa venuje pracovná skupina zložená zo 6 krajín: Grécko, Portugalsko, Taliansko, Španielsko, Belgicko a Slovensko. Vydanie príručky je naplánované na tento rok. Pripravená je už finálna verzia príručky, ktorá bola predložená pracovnej skupine na záverečné pripomienkovanie a následné odsúhlasenie jej znenia. Po schválení príručky aj zo strany generálnych riaditeľov zodpovedných za verejnú správu bude CAF Education 2023 i jeho slovenský preklad uverejnený na webovom sídle CAF centra.

Revízia Externej spätnej väzby modelu CAF

V záujme reagovať na súčasné potreby organizácií prebieha aj aktualizácia procesu Externej spätnej väzby modelu CAF. V mesiacoch február až apríl 2023 prebehli 2 dotazníkové prieskumy zamerané najprv na používateľov modelu CAF a následne na hodnotiteľov Externej spätnej väzby (ESV), počas ktorých ÚNMS SR obom skupinám poskytol aj slovenský preklad dotazníka na upresnenie pojmov a uľahčenie práce s dotazníkmi. Následne bol na základe analýzy výsledkov prieskumu vytvorený koncept dokumentu s návrhmi zmien, ktoré by sa v procese Externej spätnej väzby mali uskutočniť. Po odsúhlasení kľúčových oblastí na úpravu v procese ESV bude vytvorená expertná skupina pozostávajúca z 2 zástupcov za každú krajinu, ktorá bude ďalej pracovať na rozpracovaní konkrétnych úprav procesu ESV.

Ďalšie aktivity

Národní korešpondenti sa okrem spomenutých aktivít podieľajú aj na prípadných úpravách európskej databázy používateľov modelu CAF, pričom registrácia nových používateľov prebieha už výlučne zo strany samotných záujemcov o registráciu z dôvodu odsúhlasenia zásad súvisiacich s ochranou osobných údajov. Národní korešpondenti modelu CAF sú tak zodpovední len za nahlásenie nezrovnalostí alebo potrebných úprav, ktoré môže vykonávať len EIPA. Okrem toho sú používatelia modelu CAF pozvaní aj k registrácii svojej dobrej praxe v databáze EIPA, ktorá sa môže stať inšpiráciou pre ďalších používateľov tohto európskeho modelu.

Vyššie spomenuté aktivity sú predmetom online stretnutí národných korešpondentov modelu CAF a osobných stretnutí, ktoré sa zvyčajne konajú v krajine predsedajúcej Rade EÚ. Najbližšie stretnutie národných korešpondentov je naplánované na 6. októbra 2023 v Madride.