VALNÉ ZHROMAŽDENIE IEC

Dňa 26. októbra 2023 sa konalo virtuálne štatutárne Valné zhromaždenie Medzinárodnej elektrotechnickej komisie IEC. Zasadnutie, pôvodne plánované s osobnou účasťou slovenskej delegácie v Egypte bolo presunuté do online prostredia z dôvodu bezpečnostnej situácie na Blízkom východe. Pripojených bolo viac ako 300 účastníkov. Slovenskú delegáciu viedla predsedníčka ÚNMS SR Katarína Surmíková Tatranská, MBA. Členovia IEC na zasadnutí schvaľovali aj návrh rozpočtu IEC na rok 2024 a volili členov do riadiacich orgánov IEC.   

Pred štatutárnym zasadnutím slovenská delegácia privítala v priestoroch Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) aj dvoch mladých profesionálov Ing. Lenku Haškovú zo Slovenskej legálnej metrológie n.o. a Ing. Jakuba Šišku z Technického skúšobného ústavu Piešťany, š.p., ktorí boli akreditovaní ÚNMS SR na medzinárodný workshop každoročne organizovaný IEC na okraj Valného zhromaždenia.

Naši mladí profesionáli sú súčasťou projektu ÚNMS SR Next Generation, ktorého cieľom je šíriť povedomie o tvorbe technických noriem a význame zapojenia sa do technických štruktúr na národnej a medzinárodnej úrovni.