Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR), ako koordinátor štátnej politiky kvality zorganizoval zasadnutie Rady Národného programu kvality Slovenskej republiky, na ktorom boli prezentované výsledky plnenia strategických cieľov Národného programu kvality Slovenskej republiky (NPK SR) jednotlivými rezortami.

Predsedníčka ÚNMS SR Katarína Surmíková Tatranská privítala členov rady na zasadnutí, ktoré sa konalo 13. decembra 2023 na pôde úradu, ako aj dištančnou formou. Rada je poradným orgánom predsedníčky úradu a podieľa sa na plnení štátnej politiky kvality v Slovenskej republike. Úlohou rady je koordinovať aktivity ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy a vybraných inštitúcií pri presadzovaní aktivít v súlade s NPK SR a podporovať rozvoj manažérstva kvality.

NPK SR plnia jednotlivé rezorty prostredníctvom rôznych aktivít, ktorých úlohou je podporovať zavádzanie a udržiavanie manažérstva kvality v organizáciách, zvyšovať povedomie o kvalite a podnecovať organizácie k trvalému zlepšovaniu, ako aj oceňovanie najlepších organizácií verejného a súkromného sektora v oblasti kvality.

V súčasnosti je veľmi dôležité nadviazať na dosiahnuté výsledky, rozšíriť riadenie kvality do ďalších organizácií verejnej správy, zastabilizovať súčasných a rozvíjať nových manažérov kvality, ktorí budú schopní zabezpečovať zefektívňovanie procesov svojich organizácií. Tieto aktivity majú veľký význam a zohrávajú dôležitú úlohu aj na medzinárodnej úrovni, pretože každá vyspelá európska krajina má kvalitu verejnej správy zaradenú medzi základné piliere fungujúceho štátu.

Predsedníčka úradu vyjadrila svoje presvedčenie, že spoločným úsilím a  aktívnym prístupom docielime, aby sa rovnako napĺňali aj aktivity NPK SR v nasledujúcich rokoch, a aby sa myšlienka kvality prostredníctvom našich spoločných aktivít rozšírila do čo najviac oblastí.

ZASADNUTIE RADY NÁRODNÉHO PROGRAMU KVALITY SLOVENSKEJ REPUBLIKY