VAŠE OČI V BEZPEČÍ VĎAKA STN EN ISO 12312-1

Od 1. augusta 2023 Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) vydáva v štátnom jazyku (sk) STN EN ISO 12312-1: 2023 Osobné prostriedky na ochranu očí a tváre. Slnečné okuliare a podobné prostriedky na ochranu očí. Časť 1: Slnečné okuliare na všeobecné použitie (83 2169).

Norma STN EN ISO 12312-1 je určená pre širokú laickú aj odbornú verejnosť, pre posúdenie kvality výrobkov pre orgány štátneho dozoru, pre výrobcov, dovozcov ako aj distribútorov.

Zaoberá sa aspektami konštrukcie a výberu materiálov, ktoré nesmú byť zdraviu škodlivé, nesmú obsahovať alergény, karcinogény, mutagény ale musia byť navrhnuté tak aby pri používaní v štandardných podmienkach negatívne neovplyvnili zdravie a bezpečnosť používateľa. Táto STN definuje  požiadavky na používanie filtrov okuliarov v cestnej premávke za dňa resp. súmraku a v noci pri riadení vozidla, ktoré musia spadať do kategórie 0, 1, 2 alebo 3. Dôležitou vlastnosťou filtrov je aj pevnosť, priepustnosť, absorpcia modrého slnečného svetla a činiteľ priepustnosti UV slnečného  žiarenia (UV-A, UV-B), antireflexná úprava, ako aj ďalšie povrchové úpravy  napr. znížená odrazivosť alebo zvýšená absorpcia infračerveného žiarenia, lomivosť, priestorová odchýlka a podobne. Slnečné okuliare by rozhodne mali byť odolné proti deformácii rámu. Odolnosť proti nárazu, oderu, odolnosť proti potu resp. zvýšená odolnosť slnečných okuliarov je síce nepovinná ale vítaná. Vaše okuliare by mali mať správnu oblasť pokrytia, ochranu spánkov a v príbalovom letáku by mali obsahovať všetky potrebné  informácie pre užívateľa, čo sa týka označenia, ochrany a údržby výrobku.

STN si môžete objednať za úhradu od 1.8.2023 prostredníctvom Portálu noriem alebo na e-mailovovej adrese shop@normoff.gov.sk.